dort

Jahodový dort

Udělejte si jahodový dort a pořádně si na něm pochutnejte.

Recept - Nepečený jahodový dort s pomazánkovým máslem

Ingredience:

1 zakysaná smetana, 1 pomazánkové máslo, 400 g čerstvých jahod, 1 smetana ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 250 g piškotů, trošku rumu nebo uvařené kávy, šlehačka na ozdobu.

Postup:

Ušleháme smetanu ke šlehání, pak ní přidáme cukr, pomazánkové máslo, zakysanou smetanu a vyšleháme
Do formy vespod poklademe vrstvu piškotů, které pokapeme rumem nebo kávou, a dáme ně tenkou vrstvu krému, pak dáme zase piškoty a očištěné jahody a opět vrstvu krému, opakujeme ještě jednou a nahoru dáme jen jahody.
Jahodový dort necháme tuhnout v lednici přes noc.

Recept - Jahodový dort s tvarohem

Ingredience:

300 g Esíček, 100 g másla, krém: 500 g tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 250 ml smetany na šlehání, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 g jahod, 6 plátků želatiny. želé: 250 g jahod, 4 plátky želatiny, 1 vanilkový cukr

Postup:

Rozdrcené sušenky smícháme s máslem, směs dáme do vymazané dortové formy a pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
V míse šleháme, tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a rozmačkané jahody. Mezitím si připravíme želatinu podle návodu, tu pak vmícháme do smetanové hmoty, do hmoty vmícháme ušlehanou smetanu ke šlehání. Celou směs dáme do dortové formy, a dáme tuhnout do lednice.
Jahody rozmixujeme s cukrem a rumem a svaříme, do této směsi dáme plátky želatiny. A necháme zchladnout.
Vytáhneme korpus s krémem z lednice, poklademe jahodami a zalijeme želatinou. Jahodový dort necháme do druhého dne ztuhnout.