jahody

Jahodová marmeláda

Ingredience:

1 000 g jahod
500 g želírovacího cukru
trošku citrónové šťávy nebo kyseliny citrónové

Postup:

Jahody pořádně omyjeme a odstraníme stopky. Dáme je do hrnce, rozmačkáme a přilijeme trošku vody. Jahody vaříme za stálého míchání. Po rozvaření je necháme vychladnout.
Prolisujeme přes síto a opět vaříme. K tomu přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Před koncem přidáme citrónovou šťávu.
Marmeládu dáme do sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Jahodovou marmeládu můžeme připravit i bez želírovacího cukru. Použijeme klasický cukr a želírovací přípravek. Další variantou na jahodovou marmeládu je ta, že použijeme jen cukr a šťávu ze dvou citrónů a vaříme do tužší konzistence.